Tárnokikutyasuli

Foglalkozások időpontja Tárnokon:

SZOMBAT 16:00   VASÁRNAP 09.00

További információ és tanácsadás ovis kutyák kiképzéséről:


Petrás Antal iskolavezető: +36 309/77-11-66 v. tarnokikutyasuli@gmail.com

Fontos! A kutyaovi előtt a kutyus ne kapjon enni. Egyrészt nem tesz jót neki, ha tele pocakkal rohangál másfél órát és így kezdi meg a kutyakiképzést, veszélyt jelenthet rá a gyomorcsavarodás másrészt, ha éhes, sokkal inkább fog figyelni a gazdira is!

Jelentkezési feltétel a tárnoki kutyaiskolában: A kiskutya betöltötte a 3 hónapos kort, de 6 hónaposnál fiatalabb és rendelkezik a korának megfelelő védőoltásokkal. Érdemes a kötelező oltások mellett kennel köhögés ellen is beoltatni, de a veszettség oltást már nem kell megvárni!

Miért fontos kutyaoviba járni miért fontos kiskutyaképzés?

A gyerekekhez hasonlóan a kutyakölyköknek is meg kell tanulniuk beilleszkedni az emberi társadalomba. A vadonban az anyukájuk és a falka mutatja meg nekik a túlélés csínját-bínját, ám a városi környezetben a gazdi feladata elkalauzolni kutyáját az aszfaltrengetegben. Ki sétáltat kit? Mikor és hogyan eszünk? Hogyan megyünk ki a kapun? Miként ismerkedünk, játszunk idegen kutyákkal? Hogyan viselkedünk az állatorvosnál vagy az autóban? Ezek és még sok-sok szabály megtanulása vár a kiskutyára, ám sokszor a gazdi is elbizonytalanodik, mit és hogyan tanítson meg kutyájának. Ebben nyújt Önöknek segítséget a Kutyaóvoda Tárnokon.

Mit érdemes még tudni a kutyaoviról és kiskutya-képzésről?

Az óvodához bármikor lehet csatlakozni és a részvétel gyakorisága is tetszőleges. A foglalkozások/képzések itt is csoportban zajlanak. Minden kutyának ajánljuk, a nagyon félős, ill. a várhatóan domináns kutyáknak kötelező!

Ízelítő az óvodai foglalkozás anyagából a tárnoki kutyaiskolában:

 • szocializáció más kutyákkal oktatói felügyelet mellett
 • környezeti ingerekhez szoktatás – kerékpár, motor, fűnyíró, furcsa tárgyak-hangok, idegen emberekkel találkozás, stb.
 • állatorvosi tanácsadás a helyszínen a tárnoki kutya-iskolában
 • otthoni együttélés kialakítása – szabályok felállítása
 • ismeretterjesztő előadások, tanácsadás a kutyaképzéssel kapcsolatban
 • ismerkedés az alap gyakorlatok tanításával – ül, fekszik, hozzám, stb.
 • játék: hogyan és miként játszunk kutyánkkal

Amiben célszerű jönni a tárnoki kutyaiskolánkba,

 • Játszós ruhába, ami nem baj, ha piszkos lesz
 • Kényelmes, sportos cipőbe, ami szintén nem baj, ha koszolódik
 • Mindig az évszaknak megfelelően öltözzünk, hogy a foglalkozásokat, hogy kutyaképzéseket a lehető legkomfortosabban tölthessük kutyánkkal.

Amit célszerű hozni a tárnoki iskolánkba:

 • Nagyon finom jutalomfalatot a kutyának, lehetőleg ne kutyakekszet, inkább: virslit, párizsit, sajtot, sült csirkét, stb.
 • Kutyája kedvenc játékát: labdát, rongyot, műanyag flakont, bármit amivel szívesen játszik
 • Jutalomfalat tartó övtáskát és NE zacskót hozzunk a kutyakiképzésre
 • Kényelmes, 1,2-1,5m textilpórázt, nyakörvet
 • Kutyakaki gyűjtő zacskót (csak amíg eljutunk a tárnoki iskoláig, ott lapáttal gyűjti össze a gazdi a kutyája ürülékét és teszi kukába)
 • Jó kedvet rossz idő esetén : )))

Kérdések és válaszok:

A kölyköt most hoztuk el a menhelyről/tenyésztőtől, 8 hetes. Hétvégén mehetünk a tárnoki kutyaoviba?

- Bár a korai szocializáció nagyon fontos, a kiskutya alapkiképzéséhez minimum legyen 12 hetes, azaz 3 hónapos, illetve legyenek meg a legszükségesebb oltásai mikor elkezdenek oviba járni. Addig is otthon és/vagy a kertben is rengeteg ingerhez, zajhoz, tárgyhoz, idegen emberekhez hozzá lehet szoktatni.

A kiskutyánk annyira fél, hogy nem tudjuk a kertből/lakásból kivinni. Nem hagyja feltenni a nyakörvet, pórázt. Nem tudjuk az autóba betenni, szállítani.

- Ha az elindulás nagy stresszt okoz a kutyának, legyen türelmes és néhány alkalommal gyakorolja csak a problémás részeket sok jutalomfalattal. Ne legyen cél, hogy eljusson bárhová is, csak az, hogy a kutyusnak nyugodt, biztonságos légkört teremtsen.

A TÁRNOKHÍR újságban  www.tarnok.hu/onkormanyzat/tarnokhir.htm olvassa folytatásokban megjelenő kutyakiképzési-, tartási cikkeinket.

Ha további kérdései vannak, kérjen telefonos vagy személyes segítséget a tárnoki iskolavezetőtől vagy a tárnokikutyasuli kutya oktatóitól.